Allmänt om Cypern

Cypern har en lång historia tillsammans med Storbritannien. Redan 1878 övertog engelsmännen förvaltningen av ön och gjorde den 1925 till en kronkoloni. Efter fyra års frihetskamp blev Cypern en självständig republik 1960. Fr.o.m 1 maj 2004 är Cypern medlem av EU.

Den långa engelska påverkan har en mycket positiv effekt för de svenskar som vill investera på Cypern. Engelska språket är allmänt gångbart och lagstiftningen vilar på engelsk grund, vilket gör att man lätt förstår olika typer av avtal.

Brottsligheten på Cypern är extremt låg, vilket gör att man inte alls har samma behov av larm- och bevakningssystem som på andra håll i Medelhavsområdet.

Klimatet, med ca 320 soldagar per år, är kanske ändå det som lockar oss svenskar mest. Under hela perioden september t o m juni har Cypern utan tvekan det bästa klimatet av alla länder norr om Medelhavet inkl. alla andra öar. Temperaturen är jämnare och flera grader högre än i de andra länderna. Under juli och augusti är det högsäsong för badturismen. Cypern har därmed ett klimat som kompletterar det svenska mycket väl.

Cypern är främst känt som ett charterturistmål med de kända områdena Ayia Napa och Fig tree bay. Dessa är belägna på den östra delen av ön. På den västra delen av ön är charterturismen begränsad. På västra Cypern har man istället satsat på bostäder för utlänningar att bo i permanent eller som fritidsbostad.

På den västra delen av Cypern är tre olika områden mest kända. Klart populärast är Paphos följt av Limassol och den mindre staden Polis norr om Paphos.

Paphos:
Paphos är en mycket gammal stad. Néa Páfos grundades redan på 300-talet f.kr. Området finns därför med på UNESCO:s världsarvslista. Det moderna Paphos är en blandning av gammalt och nytt.

Paphos ligger mycket vackert vid havet med bergssluttningarna i bakgrunden. Hela Paphosregionen, dvs västra Cypern från Paphos upp till Polis är den vackraste och grönaste delen av Cypern. Där blir det aldrig helt brunbränt ens på sommaren som det blir i östra Cypern.

En stor fördel för den som tycker om natur är att Paphos ligger mycket nära det stora naturreservatet Akamas, som omfattar hela den västra delen av Cypern. Här kan man hitta stränder, där man i stort sett är ensam. Annars finns det fina mindre stränder inom gångavstånd från centrum. Cyprioterna själva tar ofta ett morgondopp på djupt vatten direkt nedanför strandpromenaden. Den största sandstranden ligger vid Coral Bay väster om Paphos på vägen till naturreservatet. Strandremsan på Cypern är alltid tillgänglig för alla enligt något som liknar vår allemansrätt.

Hamnområdet med borgen är ett vackert landmärke i Paphos. Här finns det en rad restauranger och caféer som skapar en trevlig atmosfär. Under de senaste åren har det gjorts en omfattande upprustning av hamnområdet med breda promenadstråk och vackra palmer. Man kan nu promenera flera km utefter havet på fina stenlagda gångar.

Eftersom Paphos är en väletablerad stad med ca 50 000 fasta invånare har man en väl utbyggd infrastruktur i alla avseenden, som fungerar året runt.

Limassol:
Limassol ligger vid havet mitt på den södra delen av ön. Det är Cyperns näst största stad. Den är mest känd som Cyperns stora hamnstad. Många fartyg är registrerade på Cypern. Limassol är den ledande handels- och industristaden på Cypern. Läget är centralt med ca 6-7 mil till huvudstaden Nicosia i norr, Larnaca med den största flygplatsen i öster och Paphos i väster.

Polis:
Polis ligger ca 3,5 mil nordväst om Paphos och tillhör samma område. Det är en liten stad, men ändå störst på den norra kusten. Det stora naturreservatet Akamas ligger ca en mil från Polis. På vägen dit ligger den lilla fiskebyn Latchi där det finns en rad bra fiskrestauranger alldeles vid hamnen och havet. Precis när man kommer in i Akamasreservatet finns det en promenadväg på ca 6 km, där man kan promenera och titta ner i det helt kristallklara blågröna vattnet.

Läs mer under Lägenheter respektive Villor.